Şarj Dinamosu” subtitle=”Alternatör, motor devrine bağlı olarak elektrik akımı üretir. Aküyü şarj eder, doldurur. Şarj dinamosunun görevi aracın elektrik ihtiyacını karşılamaktır.

Şarj dinamosu Nasıl Çalışır?
Kontak anahtarı açıldığında, sürücü mahallinde bulunan yağ ve şarj göstergesi lambaları yanar. Marşa basılıp motor çalıştığında, yağlama ve akü lambaları söner. Şarj dinamosunun ürettiği elektrik, motor devri ile değişir. Şarj göstergesi, sistemin çalışıp çalışmadığını sürücüye bildirir.

Şarj Dinamosu bozulursa ne olur ?
Şarj dinamosu arızalanırsa, yeterli elektrik üretilemez, akü zayıflar veya tamamen boşalır. Şarj dinamosunda sık rastlanan arızalar şunlardır:

1- Şarj dinamosu kömürünün bitmesi: Şarj dinamosunun kömürü bitmiş ise veya aşınmışsa, elektrik üretemeyeceği için şarj lambası sürekli yanar.

2- Şarj dinamosundan ses gelmesi: Alternatörden gelen ses , bilyaların bozulduğuna işaret edebilir. Özellikle gaza basınca artan uğultu sesi geliyorsa, şarj dinamosu arızasına işaret ediyor olabilir.

Bu duruma çözüm bulunmazsa, şarj dinamosunun içindeki rulmanlar dağılabilir ve şarj dinamosu kilitlenebilir. Alternatörün kilitlenmesi sonucunda V kayışı dönmemeye başlayacaktır. Bu durum, motordan alınan hızın iletiminde problem çıkaracağı için, v kayışı kopabilir. V kayışının koparsa, su devir daim pompası çalışmaz ve motorun içerisinde su sirkülasyonu olmaz. Bunun sonucunda da aracınız hararet yapar.